Fiber Lazer Markalama Nedir?
Fiber lazer markalama, lazerin endüstride kullanım alanlarının bir çeşididir. Bu noktada Fiber lazer markalama hakkında birkaç bilgi ve tanımlama yapılması faydalı olacaktır. Lazer markalama, uygulanacak herhangi bir ürünün üzerine lazerle istenilen işaretin bırakılması işlemidir. Fiber Lazer Markalama Makineleri bu işlemi, herhangi bir alet ya da mürekkep yardımı olmadan bilgisayar kontrollü lazer ışını ile yapmaktadır. Fiber Lazer Markalama Makineleri, sarf malzemesi gerektirmez ve sayı, yazı, barkod, logo vb işaretler, bilgisayar yardımıyla üretilir. Bu nedenle uygulama alanları son derece esnektir. Bu kapsamda, bakım gerektirmeyen ODMTECH Fiber Lazer Markalama Makinaları 100.000 saate varan uzun çalışma ömrü sunacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir.
Fiber Lazer Markalama Makinesinin Çalışma Prosesi Nasıldır?
Fiber lazer markalama makinesinin çalışma mantığı şu şekildedir: Lazerin üretmiş olduğu ışık, kullanılmak istenilen ürünün üzerine etki ederek markalama işlemini tamamlamaktadır. Lazer markalama makineleri kendi aralarında kullanım türüne göre değişmektedir. Bunlar: Fiber lazerler, CO2 lazerler ve UV lazerlerdir. Lazer markalama işlemi genelde, barkodlu etiketler, tarih kodları, QR kodlar, seri numaraları, parça numaraları, marka ve logo ekleme, resim yerleştirme ve benzeri markalama işlemlerini tamamlamak için kullanılır. Ayrıca, lazer markalama, yüksek derecede sahteciliği önleyen kimlik ve akıllı kartların oluşturulmasında yararlıdır. Fiber lazer markalama makinesi ile markalama dışında, gravür şeklinde derin kazıma ve kesme işlemi de sağlanabilmektedir.
Fiber lazerler, en popüler uygulamalarından biri olan lazer markalama ve çok yönlülüğü ile ünlüdür. Bu işlem, çelik, alüminyum, altın, gümüş, pirinç ve diğer metaller, LED, plastik, slikon, ahşap, kauçuk, deri, pleksi, cam ve benzeri malzemeleri işaretlemek, derin kazımak ve kesmek için kullanılır.
Bu yazıda fiber lazer markalama makineleri hakkında bilgi vereceğiz.
Fiber lazer markalama makinesi, son on yılda ilerleyen teknolojinin bir ürünü olmakla beraber her geçen gün daha da gelişmektedir. Fiber lazer markalama makineleri geleneksel yazma ve etiketleme yöntemlerine göre hazırlık süresi ve sarf malzeme gerektirmediğinden dolayı avantajlıdır.
Fiber lazer markalama makinesi nedir sorusuna verilen cevaplar ilk etapta karmaşık ve anlaşılamaz gelebilir. Fiber lazer markalama makinesi nedir sorusuna verilecek yanıtın örneklerle açıklanması daha anlaşılmasına yol açacaktır.
Isıyı tutuşmasını istediğimiz maddenin odak noktasına sabitlediğimiz zaman, belirli bir süre sonra bu maddenin tutuştuğuna şahit oluruz. Fiber lazer makineleri tam da bu düzen üzerine çalışırlar.
Fiber lazer markalama makinesi nedir sorusunun cevabı en basit örnek ile bu şekilde verilebilir. Lazer ışını karmaşık bir lensten geçerek görevini tamamlar. Bu lenslere bir örnek vermemiz gerekirse f-objektif lens örneğini kullanabiliriz. Fiber Lazer Markalama Makinesi nedir sorusuna verilebilecek yanıtı başka bir yöntem ile anlatmamız gerekirse, f objektif lens mihrak (odak) noktasını sadece tek bir alana yoğunlaştırmak yerine tek bir düzlem sırasınca koruyabilme özelliğine sahiptir. Lazer ışığını bilgisayar denetiminde gerçekleştirir. Lazer f-objektif lens tarafından hangi materyale tanımlanmış ise oraya odaklanır. Resimler ve metinler, makine tarafından algılanabilir kodlar veya çeşitli markalamalar yapılabilir.
Güneş ışığı birden çok renkten ve dalga boyundan müteşekkilken, lazer ışığında sadece bir renk bulunmaktadır. Yani tamamı aynı renk ve aynı dalga boyundan meydana gelmektedir. Dalga boyu ise lazerin çeşitliliği ile alakalıdır. Malzemeler çeşitlendikçe ışığın değişik dalga boylarını vakumlar. Lazerin alt kısmına monte edilen malzemeler bu lazerin dalga boyunu vakumlarsa, o zaman en iyi replikasyon meydana gelmiş olur.
Fiber lazer markalama makinesi adına hangi malzemeyi kullanmak istiyorsak lazerin çeşidi de bu malzemenin cinsine göre değişiklik gösterecektir. Tahta ile çalışma yapmak istiyorsak bu ürüne uygun olan bir karbon lazer kullanmalıyız. Kısaca anlatmak istediğimiz markalanacak olan malzeme çeşidine göre lazer tipi seçilmelidir. Bir çeşit lazer ile bütün malzemelere markalama yapılmasının bir imkânı yoktur.
Markalama Alanı Nedir?
Fiber lazer markalama makinesi satın almadan önce öğrenmeniz gereken bir konudur. Kısaca fiber lazer markalamayı tanımlayacak olursak lazerin değişim yapılmaksızın var olan lens ile yazabileceği alanın sınırlarını ifade eder. Fiber lazer markalama alanı lazere monte edilen lens ile değişiklik gösterir. Sektörler arasında en fazla rağbet gören fiber lazer markalama alanı 110 x 100 mm, 150 x 150 mm 'lik markalama alanlarıdır. Daha farklı boyutlarda alanlar üzerinde çalışma yapmak istenirse çok basit bir şekilde sökülüp takılabilen mercekler sayesinde bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Fiber lazer markalama yapılabilmek için önem arz eden üç ayrı ayar mevcuttur.
Fiber Lazer Markalamada Hız:
Lazer ışınının fiber lazer markalama esnasında materyal üzerinde ne kadar hız ile yol kar ettiği ile alakalıdır. Bu işlemin gerçekleşmesi için markalama makinesi galvometre aynaları kullanır. Bu aynaların ayarı ile ilgilenen mühendisler hızın saniyede kaç karakter olacağının ayarını yaparlar. Fiber lazer makinesinin gücüne göre bu hızın çıkacağı en üst seviye değişiklik gösterir.
Fiber Lazer Markalamada Güç:
Sahibi olduğunuz bir lazer makineden kapasitesinin üzerinde bir işlev beklemek verimsiz sonuçlar çıkmasına neden olacaktır. Her makine tasarlandığı gücün sınırlarını aşamaz. Lazer ne kadar fazla güç sahibiyse o kadar fazla ve hızlı iş yapabilecek demektir. 30 Watt lazer ancak 30 Watt gücünde çalışabilecek ve bu kapasitede iş yapabilecektir. Sizin yapacağınız iş ve kullanacağınız malzemelerin çeşitliliği ihtiyacınız olan makinenin gücünü seçmenizde etkili olacaktır.
Fiber Lazer Markalamada Frekans Aralığı:
Lazer vuruşlarının sayısını ve bu vuruşlar sayesinde ortaya çıkan enerji miktarının değişmesi anlamına gelir. Düşük frekans veya yüksek frekans aralığında tercihler yapılabilmektedir. Düşük frekans aralıkları tercih edilirse plastikten yapılmış ürünleri eritilme işlemi yapılabilirken, yüksek frekans aralıklarında yüzeysel olarak markalama yapma imkânı sağlamaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi lazer darbelerinin birbirleri ile çakışmamasının sağlanmasıdır. Fiber lazer markalama yaparken galvo hızı azalırken frekans aralığı artarsa çakışma meydana gelmektedir. Bu durumda hız güç ve frekans arasındaki ilişkilerin iyi bilinmesi fiber lazer markalama yaparken elde edilecek sonuçların kalitesine doğrudan etki edecektir.
Bütün bu etkenlerin yanında değişik çalışmalarda farklı etkiler görülmesi muhtemeldir. Ne markalayacağınız, hangi malzemenin üzerine markalama yapacağınız ve bu işlemleri nasıl yapmak istediğiniz değişik frekans ayarlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Genel anlamda yeni kullanıcıların ve bu son teknoloji makineler ile iş yapmak isteyenlerin merak ettiği sorulara cevap vermeye çalıştık. www.odmistanbul.com adresinden ulaşacağınız yetkililer fiber lazer markalamada en iyi maliyet ile hangi mobil istasyonlara sahip olabileceğiniz hakkında en detaylı bilgileri tarafınıza ileteceklerdir. Hangi makine çeşidini seçeceğinize karar vermede zorluk yaşıyorsanız, linkini eklediğimiz siteden ulaşabileceğiniz danışmanlar sorularınızı yanıtlayabilmektedir.
Fiber Lazer Markalama Makinesinin Özellikleri
- Yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı malzeme çeşitlerinin markalanma, gravür ve kesme işleminin yapılması
- Yüksek hıza sahip olması
- Kuvvet harcamadan, temassız bir şekilde markalama işleminin yapılması
- Yüksek kaliteye sahip keskin görüntüleri ortaya çıkarması
- 300 x 300 mm genişliğinde markalama yüzeyine sahip olması
- Dinamik markalama yapabilmesi
- Markalama esnasında hassas bir şekilde işaret bırakma işleminin tamamlanması
- Fiber lazer markalama makinelerinin güçlü ve uzun ömürlü fiber kaynağının bulunması
- Yüksek hacimli üretim yapmak isteyenler için ideal bir markalama çeşidi olması
- Gücünün ortalama 20W – 50W arasında olması
- Tak çalıştır özelliği sayesinde kolay kuruluma sahip olması fiber lazer markalama makinelerinin avantajlı özellikleri arasında bulunmaktadır ve kullanımının artmasını etkilemektedir.
En Uygun Lazer Markalama Makinesi Nasıl Seçilir?
Lazer makineleri işlevlerine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Hangi sektörde çalışıyorsanız o sektöre uygun bir makine seçmeniz gerekmektedir. Lazer markalama makinesi seçerken herkesin farklı bir beklentisi vardır. Bazı kişilerin beklentisini Fiber Lazer Markalama Makinesi görürken, bazılarının beklentilerini diğer markalama makineleri görebilmektedir. Lazer markalama makinesi seçerken seçimi yaparken, mutlaka beklentinizi belirlemelisiniz ve bunun içinde gereken bilgileri toplamalısınız. Araştırmanızı makine özellikleri haricinde yedek parça araştırması da yaparak devam ettirmelisiniz. Yedek parçası olmayan bir makine sizin için sıkıntılı bir süreç başlatabilir. Aldığınız makineye bir miktar para verip sonrasında bozulan parçanın olmayışı yeni makine masrafına neden olacağından titiz bir araştırma çok önemlidir. Bu kapsamda ODMTECH Fiber Lazer Markalama Makinaları yedek parça desteği de sağlamaktadır.
Üretim yaptığınız alana uygun donanımı olmayan makineler, çalışmanızın kalitesini düşüreceğinden verimsiz sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bundan dolayı donanım ve parça araştırması yapmanız sizin için en uygun makineye ulaşmanızı sağlayacaktır.
Sizin için birkaç lazer markalama makinesi karşılaştırması yapacağız:
- Lamba pompalı(CO2) makinelerde elektrik ihtiyacı Trifaz’dır. KW tüketimi ortalama 6 KW’dır. Lazer aktivasyonu kripton’dur. Aktif ömür oranı 500-1.000 saattir. Rezaratör bakım maliyeti ortalama 150-600 $ dır. Bu makinenin dezavantajı önemli ölçüde enerji tüketmesidir. Bu makinenin dışında fikir edinmeniz için üç makinenin daha bu özelliklerini yazacağım.
- Diyot Pompalı (Nd:YAG) makinelerde elektrik ihtiyacı Trifaz/Monofaz’dır. KW tüketimi ortalama 2 KW’dır. Lazer aktivasyonu diyot’tur. Aktif ömür oranı 5.000-10.000 saattir. Rezaratör bakım maliyeti ortalama 10.000-15.000 $ olmaktadır. Lamba pompalı makinelere oranla daha az enerji tüketmektedir.
- Diyot Pompalı (Nd:YVO4) makinelerde elektrik ihtiyacı Monofaz’dır. KW tüketimi ortalama 0.7 KW’dır. Lazer aktivasyonu diyot’tur. Aktif ömür oranı 15.000-20.000 saattir. Rezaratör bakım maliyeti ortalama 8.000-10.000 $ olmaktadır.
- Fiber Lazer Markalama makineleri elektrik ihtiyacı Monofaz’dır. KW tüketimi ortalama 0.2 KW’dır. Lazer aktivasyonu diyot’tur. Aktif ömür oranı 30.000-100.000 saattir. Rezaratör bakım maliyeti ortalama 2.000-4.000 $ olmaktadır.
Fiber Lazer Markalama Makinesi, işaret dayanıklılığı, sarf malzemelerinin olmaması , tekrarlanabilirlik ve proses sürelerinde azalma gibi özelliklerle diğer markalama yöntemlerine göre avantaj sağlar. Lazer markalama, imalat endüstrisinde son derece popülerdir ve üretim hattındaki alt süreçlere geniş bir şekilde entegre edilebilir.Geniş aralıklı frekans darbesi, çıkışını yüksek pik gücü ile birleştirerek son derece hassas, verimli ve dayanıklı markalama sunar.
Yukarıda dört adet makinenin özellikleri belirtilmiştir. Fiber Lazer Markalama Makinesi hızla gelişmekte olup gün geçtikçe daha kullanışlı olmaktadır.
Fiber Lazer Markalama Makinesi Fiyatları
Fiber Lazer Markalama Makinesinin fiyatı, makinenin cinsine, markasına, üretim durumuna ve fiber W değerine göre değişmektedir. Genel olarak fiyatları belirtmek gerekirse 3000 USD-50 000 USD arasında bir maliyete sahiptir.. Alınan makinenin kalitesi ve işlevi fiyatı değiştirmektedir. Bu belirtilen fiyat kesin olmamakla birlikte denilen hususlar ışığında farklı fiyatlara sahip olan makineler bulunmaktadır.