Lazer ve Fiber Lazer Markalama Nedir?
Öncelikle Lazer kelimesinin anlamını bilmek ile başlayalım. Lazer kelimesi İngilizceden gelmektedir ve açılımı “Light Amplification Stimulated Emission of Radiation” şeklinde olup, baş harflerinden türetilmiştir. Kendi dilimizde ise “Işın yayılımı ile ışık kuvvetlendirilmesi” olarak geçmektedir.
Fiber Lazer markalama ile herhangi bir malzeme üzerinde kalıcı bir işaret bırakmak hedeflenmektedir. Ve bunun için de yoğunlaştırılmış bir lazer ışını kullanılmaktadır. Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için, Fiber Lazer markalama makinesi son derece hızlı ve otomatize edilebilir bir sistem şeklinde çalışır.
Her türlü plastik ve metal yüzeylerde kesim, markalama, gravür ve derin kazıma işlemlerini mükemmel bir şekilde gerçekleştirir ve bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü bir çalışma sistemine sahiptir. Tabi sadece plastik ve metal yüzeylerde değil, aynı zamanda çelik, titanyum, alüminyum, bakır, seramik, cam, ahşap gibi malzemeler üzerinde de çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu yüzden Fiber Lazer markalama makinesi, herhangi bir malzemeye son derece odaklanarak çalışır.
Fiber Lazer markalama da kullanılan lazer ışını sayesinde, bir malzemenin üzerinde bulunan herhangi bir yüzeysel bozukluk, bu ışınlar sayesinde düzeltilir. Bu özellik sayesinde, malzemelerde bir kalıcılık sağladığı için, teknoloji alanında ihtiyaç duyulan bir makine olmuştur.
Lazer Markalama Makinesi Hangi Ürünleri Markalayabilir?
Size, lazer markalama makinesi ile aklınıza gelebilecek çoğu ürünü markalayabileceğinizi söylesek, tepkiniz ne olurdu?
Markalama yapmak istiyorsanız, öncelikle hangi ürünleri markalamak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Markalama işlemi, tamamen lazer ile alakalıdır. Lazerin kendisi bir ışın dalgasına sahip olduğu için, farklı yapılardaki malzemeler ile üretilmiş ürünlerin markalayabilmesi adına, farklı ışınlara sahip lazerlere ihtiyaç vardır. Bu, şu anlama gelmektedir; bir Lazer markalama makinesi ile farklı yapılardaki ürünler markalanabilir, ancak bu farklı lazer ışınları ile mümkündür ve genele bakıldığı zaman, plastik yapılı ürünlerde daha çok başarılı sonuçlar vermiştir. Buna ek olarak cam, tahta ve deri ile oluşan ürünleri de markalayabilmektedir. Deri olarak hem suni hem de gerçek deriyi markalayabilirsiniz. Lazer markalama makinesi ile çeşitli baskılarda yapabilirsiniz. Derinin üzerine yazılar, resimler vb. yapabilirsiniz ve bunlar kalıcı bir hal almış olurlar. Örnek vermek gerekir ise; logo, amblem ve slogan tarzı baskılar yapmak mümkündür. Lazer markalama makinesi plastik, ahşap, kauçuk, deri, metal, tekstil,altın,gümüş ve diğer malzemeler ile oluşmuş tüm ürünleri markalayabilir. Buradan da anlaşılabileceği gibi, tek bir lazer ışını ile ürünleri markalamak mümkün değildir. Her ürünün markalaşabilmesi için, farklı parametrelerde lazer ışınlarına gerek duyulmaktadır.
Bunun dışında;
- Çelik
- Altın
- Gümüş
- Pirinç
- Mikro işleme yapılı ürünleri de markalayabilirsiniz.
Burada şunun da altını çizmekte fayda vardır; Bu lazer makinelerinin özel bir bakıma ihtiyaçları olmadığı için, çok rahatlıkla tercih edilip kullanılabilir.
Lazer markalama makinesi ile ürünleri markalarken, çevre kirliliğine yol açacak endişesine kapılmanıza gerek yoktur. Lazer markalama tamamen çevre dostu bir makinadır ve hiçbir kimyasal kullanmadığı gibi, atık üretimi de sağlamamaktadır.
Lazer Markalama Makinesinde Ana Ekipmanları Nelerdir?
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi, farklı yapılara sahip lazerler mevcuttur. Ancak Fiber Lazer markalama makinesinde bulunan her lazer için aynı ana ekipmanlar mevcuttur.
Ana ekipmanlar şu şekildedir;
- Kontrol Ünitesi (Controller)
- Lazer kaynağı
- Galvoheadscanner (mikro ayna)
- Yazılım
- Yazılımın bulunduğu bilgisayar
- Mercek
Fiber Lazer Neden Daha Verimlidir?
Bir lazer makinesine karar verirken, üç önemli nokta vardır ki, bunlar hangi makinenin kullanılacağı ve tercih edileceği konusunda önemli rol oynamaktadır.
- Lazer Teknolojisi
- Lazer gücü
- Çalışma ebadı
Fiber lazer makinesi bu üç özelliği en iyi şekilde karşılayabildiği için, üreticiler için daha verimli olduğunu düşünüyoruz.
Birçok lazer makineleri mevcuttur ve tümü, çeşitli materyaller üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar. Fakat bu materyallerin verimli bir ürün ortaya koyup markalayabilmesi için, çok iyi bir lazer yapısına sahip olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı da, insanların tercihleri arasında en çok Fiber lazer makinesi bulunmaktadır. Çünkü kendisi dilediğiniz derinlikte kalıcı bir iz bırakma doğrultusunda çalışıp, ürünleri en uygun şekilde markalamayı başarmaktadır.
Aynı zamanda günümüzde paslanmaz çelik, alüminyum, karbon çelik, krom, bakır gibi boyasız ve kaplaması olmayan metallerde de fiber kaynakları oldukça tercih edilmektedir.
Bir diğer önemli özellik de çalışma ebatıdır. Burada sizin için önemli olan, çalışmak istediğiniz desenin, materyalin ve mekânın boyutudur. Bunun için de bir örnek vermek gerekirse; 60x60 boyutundaki bir desen için, 40x30 boyutundaki bir çalışma alanı sizin için küçük gelecektir ve istediğiniz çalışmayı gerçekleştiremeyeceksiniz. Bu yüzden desenin boyutu önemli olduğu kadar, çalışma alanının da uygun olması gerekmektedir. Alanın tamamında çalışma yapabilmek için, lazer makinesi de en az bu ölçülerde olması gerekir. Bu ortamlara en uygun olan ve amaçlarınızı en iyi şekilde gerçekleştirebileceğiniz makineler kesinlikle fiber lazere sahip olanlardır.
Sadece bu üç önemli noktayı göz önünde bulundurursak, sağlayacağı verimi siz de fark edeceksinizdir. Eğer lazer makinenizin verimliliğini daha da zenginleştirmek istiyorsanız, yapabileceğiniz eklentiler mevcuttur.
Fiber lazer makinesinde bulunan lazer kafasının hemen yanına bir kamera yerleştirebilirsiniz. Bu kamera sayesinde malzeme üzerinde bulunan deseni kolaylıkla tespit ettirebilir ve gerekli işlemi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem de çok tercih edilir ve verim açısından çok faydalıdır.
Çalışma esnasında silindirik şekilde olan materyallere, divizör yardımıyla markalama, derin kazıma yapabilirsiniz.
Eğer siz, metal ağırlıklı ürünlere lazer yapmak istiyorsanız, kesinlikle size en iyi verimi sağlayacak olan Fiber lazer makinesidir. Hatta yapılan denemeler sonucunda, plastik ağırlıklı ürünlerde dahi verimli sonuçlar elde edildiği görülmüştür. İşte bu yüzden, “neden daha verimlidir” sorusunun cevabı en net şekilde böyle anlaşılmaktadır.
Her zaman, lazer makinesi tercihi yaparken, bu değindiğimiz önemli noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Seçimlerinizi kolaylaştıracağı gibi, işinizden de daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.