Bu başlık altında, ‘fiber lazer markalama makinesi’ hakkında kafanızdaki tüm pürüzleri gidermeyi amaçlıyoruz. Sektörün içinde olanların bildiği, sektöre yeni adım atmak isteyenlerin ise şu an öğreneceği üzere ‘fiber lazer markalama makinesi’ birden fazla alanda karşımıza çıkmaktadır. Günlük yaptığımız alışverişlerde yer alan plastik malzemeler,savunma sanayi, medikal sektörü, otomotiv, gemi inşaat sanayi ve tüm imalat kolları, telefonlar, akıllı saatler, tabletler, bilgisayarlar, kısacası tüm elektrik – elektronik sanayi, takı ve tasarım sektörü ve daha birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Gerek bu işe yeni atılan kişilere kılavuz olması için, gerek bu işte tecrübeye sahip olan kişilere fiber lazer markalama makinesi hakkında önemli bilgileri aktarabilmek için bu sektöre dair tüm soruları sizler için uzman ekibimizle birlikte yanıtladık.
Fiber Lazer Markalama Nedir?
Fiber lazer doğada nadir bulunan elementleri bünyesinde barındıran bir lazer türüdür; markalama işlemi sırasında güç kaynağından çıkan lazer ışığıyla birlikte bilgisayar kontrollü bir sistemle markalama yapmak istediğiniz ürünlerin üzerlerine kalıcı izler ve işaretler bırakabilmektedir. Fiber lazer markalama sayesinde temassız, daha hassas, çevreye duyarlı, yüksek hızlı, güvenilir ve düşük maliyetli aynı zamanda farklı malzemeler için ayarlanabilir işlem yapılabilir. Bu farklı malzemeler endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından esneklik sağlar. Yapısal çelikler, paslanmaz çelikler, plastik, altın, gümüş, pirinç, bakır, ekosallı ve boyalı yüzeyler, kompozitler, titanyum, seramik, silikon,, deri, demir ve farklı alüminyum sınıflarını örnek olarak gösterebiliriz. Bunların yanı sıra işaretlerin dayanıklılığı ise kalıcı ve yüksek kontrastlıdır. Isılara, aşınmalara hatta asitlere bile dayanabilirler, bunlara ek olarak da solmaz olup suya dayanıklı olması fiber lazer sisteminin farkını bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu iz ve işaret örnekleri, marketlerden aldığımız suların pet şişelerinin üzerinde yer alan son kullanma tarihleri, QR kodlar, üreticinin logosu veya marka adı, amblem, hediyelik eşya baskısı, takılar üzerindeki baskılar, imalat sanayinde kullanılan metal üzeri markalamalar olarak çoğaltılabilir. Kısacası fiber lazer markalama, doğada nadir bulunan elementlerden faydalanarak, güç kaynağından çıkan ışın ile malzemeler üzerinde kalıcı izler bırakmasını sağlamaktadır.
Lazer Markalama Ürünüme Zarar Verir mi?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki markalama işlemi ilk olarak, ürünlerin üzerlerine yapılan tampon baskılardan, içerisinde mürekkep yer alan baskı metotlarıyla yapılıyordu. Bunlara örnek olarak serigrafiyi verebiliriz. Bu metotlar ürününüze zarar vermekte ve onların kalitesini düşürmekteydi. Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan lazer teknolojisi, daha geleneksel olan metotların yerini aldı. Bu lazer teknolojisiyle yapılan işlemler önceye nazaran hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca ürünlerinizde hata payını neredeyse sıfıra indiren hatta tamamen kaldıran lazer markalama sizlere daha verimli sonuçlar elde etmeniz için fırsat sağlar. Fiber lazer markalama makinesi sizlerin isteği doğrultusunda ürünler üzerinde bıraktığınız kalıcı işaretlerden ibarettir. Sadece sizin isteğiniz doğrultusunda yapılan bu işaret bırakma yöntemi, gelişen bu teknoloji sayesinde sadece sizin istediğiniz bölgelere yapılmakta ve bu yöntem geleneksel yöntem ile farkını gözler önüne sermektedir.
Tavlama ve Renk İşaretleme Nedir?
Tavlama lazer işlemi ve renk işaretleme bir işlem türüdür. Her iki işlem türünde de önceki soruda bahsettiğimiz geleneksel yöntemler bırakılmış ve lazer teknolojisi kullanılmıştır. Tavlama lazer işlemi yalnızca metaller için kullanılan bir lazer türüdür. Ancak burada tanımı biraz genişletmekte fayda var. Lazer tavlama, oksijene ve ısıya maruz bırakılan metallerin renk değişikliği gösterenleri üzerine uygulanabilir. Açıklamayı yaparken lazer tavlama terimini bilinçli olarak kullandık bunun sebebini ise tekrar hatırlatırsak geleneksel metotların bırakıldığını ve artık yeni teknolojinin kullanıldığını belirtmek içindir. Lazer tavlama işlemiyle zarar görmemiş yüzeyler oluşturulabilir ve Tıbbi cihazlar gibi hassas cihazların yapımında bu teknik kullanılabilir. Ayrıca bu sistemle birlikte çok ince genişlikte çizgiler de oluşturulabilecektir. Renk işaretlemeye gelecek olursak, aynı zamanda “Renkli Lazer Markalama” olarak da anabileceğimiz bu sistemle birlikte yine bilgisayara girilen belli kodlar ile işaretlenen nesnenin üzerine renk işaretleme yapılabilir. Piyasada renkli markalama işlemlerine talep arttığından dolayı, üreticiler farklı dalga boylarında çalışan lazerler üretmek için çalışmaktadır. Farklı dalga boyları sayesinde farklı renkler oluşturup markalama işleminde lazer ile renksel çeşitlilik yapılması amaçlanmıştır. Bu işlem türünde genellikle paslanmaz çeliğin üzerine Mopa Fiber Lazerle renkli işaret bırakılabilir ya da daha tanımlayıcı olursak iz bırakabilir.
Tavlama Lazer İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır?
Tavlama lazer işlemi çok özel bir yöntemdir, ısının sıcaklığıyla ilişkili olarak ısıtılan ürünün rengini değiştirebilen bölgesel ısıtma işlemidir. Tavlama esnasında ısıtılan ürünün yüzeyinden hiçbir şey çıkarılmaz. Lazerin belirli bir alana sürekli olan ısısı kalıcı bir iz bırakan bir yükseltgenme tepkimesi sürecini oluşturur. Isıyla tavlama işareti olan bu sistemle, metal yüzeydeki rengin ısıtılması ve soğutulması işlemlerinin ardından bizlere kalıcı ve okunabilir bir işaret (iz) bırakır. Tavlama lazer işlemleri daha çok metallerle yapılmakta ve işlem sonrasında uygulandığı yüzeyi pürüzsüz ve temiz bırakmaktadır. Tavlama sırasında ürünün sağlığını koruyabilmek açısından düşük ısı uygulanmaktadır bundan dolayı bu alanda odak dışı lazerler ile çalışılmaktadır. Yükseltgenme; tepkime olmasıyla birlikte metalin işlem yapılan yüzeyinde renk değişimine sebep olan bir aşındırma tipidir. Ancak şunu belirtmekte de fayda var yaptığımız bu işlemlerde yüzey herhangi bir tahribata uğramaz. Isı derecesine bağlı olmakla birlikte farklı renkler elde edilmesi de mümkündür. Metalin 200°C’ a kadar ısıtılması halinde yapılan markalama işlemi etkisini kaybeder ve ortadan kalkar.
Lazer Makinesi ile Yapılan Diğer İşlemler Nelerdir?
Markamala; malzemenin yüzeyinde kalıcı ve kontrol edilebilir hassasiyette bir iz bırakmaktadır.
Lazer Kazıma, markalamadan farklı olarak altın ve gümüş gibi takı imalatında tercih edilmesinin yanı sıra kalıpçılık ve metal işleme sanayinde de kalıp üzerine desen ve yazı işlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gravür; her iki terimde bazen eş anlamlı olarak kullanılsa da, vurgulanması gereken önemli bir fark vardır. Lazer markalama, sadece malzemenin yüzeyinde kalıcı ve kontrol edilebilir hassasiyette bir iz bırakmaktadır. lazer gravür ise, malzemede kalıcı bir derinlik içerir. Biçimsel olarak kazımaya benzemektedir.
Kesme; Belli kalınlıklardaki malzemeyi bilgisayar kontrollü biçimde dilenen şekli verip kesmek işlemidir.
Karbonlaşma; Fiber Lazerle, Paslanmaz Çelik, Sac vb malzemelerde yüzeyde siyah yazı işaret bırakmak için gerekli bir yöntemdir.
Gece ve Gündüz Markalama nedir?
Fiber lazer markalama makinesi ile gece ve gündüz işaretlemesi yapabiliriz. Bu işaretleme türü daha çok otomotiv ve elektronik sektöründe karşımıza çıkmaktadır. Gündüz ve gece lazer markalama teknolojisi, özellikle otomotiv ve elektronik sektöründeki renkli cila katmanlarını, üreticinin istediği rengi ortaya çıkartana kadar konsantre bir lazer ışını kullanılarak çalışan bir sistemdir. Şeffaf yüzey malzemeleri hedeflendiği doğrultuda aydınlatılır. Bu uygulama sayesinde ürünler gündüz veya gece mükemmel denilebilecek seviyede bir aydınlatma sağlamaktadır. Bu teknolojinin faydalarını günlük hayatımızın teknolojiyle buluştuğu her anında kullanıyoruz. Ayrıca bu teknoloji sayesinde üreticiler daha küçük alanları aydınlatmak için kullanabiliyor ve böylece (araç gösterge paneli, araba vb.) düzenini ve estetiğini kontrol etmelerinde büyük bir avantaj sağlıyor. Deyim yerindeyse üreticilere bu hususta özgürlük sağlıyor.
Hangi Materyallere Lazer İşaretlenebilir?
Bilindiği üzere Fiber Lazer markalama (işaretleme) makineleri sayesinde çoğu metali kazıyabiliriz. Ancak bu söylemimizden bu makinelerin sadece metalleri işaretlediği anlamı çıkmasın. Lazer işaretleme metoduyla plastikleri (pet şişeler), seramikleri (mermerler), camı ve silikonu işaretleyebilirler. Ayrıca yapıda kullanılan malzemeye de bağlı olarak grafit, kompozitler, kauçuk ve LED’ler herhangi bir renkle veya siyah ile işaretlenebilir. Bunlara ek olarak değerli madenler olan yakut, safir hatta elmas gibi büyük değere sahip taşları yazarken bile lazerle işaretlemeyi kullanabiliriz.